Julkaistu Vihreässä langassa 13.9.2016
https://www.vihrealanka.fi/blogi-v%C3%A4h%C3%A4n-vinossa/milk-conspiracy
Milk conspiracy
Useat meistä muistavat sen hetken lapsuudestaan, kun usko Joulupukkiin alkoi horjua. Totuus oli ilmeinen, mutta silti teeskentely jatkui ja perinteiden tavoille opetettiin myös pikkusisaret.
Joulupukista valehteleminen lapsille ei ole ehkä pahansuopaa, mutta millä perustelemme itsellemme valehtelemisen maidon maagisista terveysvaikutuksista?
Suomalaiset juovat eniten maitoa maailmassa. Eräitä suurimpia syitä tähän on tehokas markkinointi. Se on onnistunut vakiinnuttamaan mieliimme ajatuksen siitä, että jotta lapsista kasvaisi terveitä ja vahvoja yksilöitä, he tarvitsevat maidon voimaa.
Vuonna 1929 perustetulla Maitopropagandatoimistolla on Suomessa ahkera historia. Toimittaja Anu Silfverberg kertoi viime keväänä Imagessa, kuinka asiantuntijat esittelivät radiossa maidon “terveellisyyttä” ensimmäisten maitopäivien aikana vuonna 1936 ja kuinka teollisuuden edustajat istuivat pitkään valtion ravitsemusneuvottelukunnassa.
Suuret meijerit pääsivät vapaasti vaikuttamaan lasten käsitykseen terveellisestä ruuasta, kuin heidän aineistoa jaettiin neuvoloissa ja kouluissa virallisina dokumentteina.
Tilanne ei ole juurikaan parantunut tällä vuosituhannella. Nyt julkaistut esitteet ovat nykyaikaisempia, mutta viesti sama kuin ennenkin. Maitoa suositellaan etenkin kalsiumin ja D-vitamiinin saannin turvaamiseksi.
Todellisuudessa hyviä kalsiumin lähteitä löytyy myös kasvikunnasta – ja on tutkittu, että kasviperäinen kalsium imeytyy elimistöön jopa tehokkaammin kuin eläinperäinen. Toisaalta huomattavaa on, että maidosta itsestään ei juurikaan D-vitamiinia löydy, vaan se on lisätty sinne koneellisesti.
Maidon- ja lihantuotannon kysymykset kytkeytyvät olennaisesti toisiinsa: Suomessa ei tuoteta maitoa ilman, että tuotetaan lihaa.
Vegaaniliiton nettisivujen mukaan, “jopa noin 90 % Suomessa myytävästä naudanlihasta tulee lypsykarjatiloilta”. Tutkijoiden mukaan punaisen lihan syöntiä pitäisi vähentää merkittävästi – sekä terveyden että ympäristön vuoksi.
Ei ole sattumaa, että päiväkotien ja koulujen ruokajuomana tarjotaan maitoa. Harva vanhempi ymmärtää lapsensa olevan koulumaitotuen ja sen meijeribisneksen lobbauksen kohteita.
Kouluilla ja päiväkodeilla on mahdollisuus ostaa oppilailleen EU:n koulumaitotuen myötä maitoa ja maitovalmisteita alennuksella. Toimittajat saavat erotuksen suoraan. Kyseessä on miljoonabisnes, eikä kenellekään pitäisi tulla yllätyksenä keskustan ja Valion “salaiset” lämpimät välit.
Koulumaitotukea, joka on osa maataloustukea, ei voida perustella maidon “terveellisyydellä”. Käytännössä kyse on myynninedistämistuesta, jonka vastineeksi edellytetään tuotteiden mainostamista lapsille. Kysymys kuuluukin: haluammeko sokeasti tukea maidontuotantoa?